Vesna Pavlovic

Vesna Pavlovic er født i Serbien, men bor og arbejder i USA, hvor hun er uddannet filmfotograf og billedkunstner fra Columbia University, NYC. I juni 2012 var hun Cph Air-resident på FABRIKKEN - inviteret af Maria Finn. Resultatet blev den fælles udstilling "Hidden Narratives" på BKS Garage og artist talk på Københavns Universitet.

Vesna har udstillet i store dele af verden og er lektor i fotografi og digitale medier ved Vanderbilt Universitet i Nashville.

 

Hidden Narratives

Hidden Narratives tog udgangspunkt i en samling dias fra 50'erne-70'erne, som Vesna blev opmærksom på, da Vanderbilt University’s samlinger skulle digitaliseres, og lysbillederne stod til at blive kasseret.
Billederne dokumenterer en række klassiske bygningsværker i Egypten og Grækenland, men indeholder samtidig private snapshots fra alle verdenshjørner.
Dette materiale behandlede Vesna og Maria på hver deres måde, men grundlæggende forholder værkerne sig til fotografiets funktion i forhold til erindring, både som fysiske genstande og som dokumentation af oplevede begivenheder.
Vesna viste en installation med titlen "Search for Landscapes", som består af fem diasprojektioner af blandede lysbilleder fra samlingen.
Mens Maria Finn bidrog med en serie ufærdige blyantstegninger, hvor dele af lysbilledernes motiver er forsvundet eller omdannet til abstrakte elementer for at understrege, hvordan erindring forandres over tid.

Vesnas statement

"Mine projekter fremtræder som antropologiske studier, der analyserer forskellige kulturer og deres visuelle repræsentationer gennem særlige fænomener.

Jeg interesserer mig for den historiske erfaring og de forandringer, den bibringer samfundet og kulturen. Spørgsmål om smag, begær og forventning, performancens friktion indsat i forskellige kontekster, er fremherskende temaer i mit arbejde.

Forskydningen af grænser imellem samtidens offentlige og private rum er et eksempel på disse temaer. Hvad enten værkerne fremstår som fotografiske print eller som et projekteret billede i en installation, konfronterer de den fotografiske repræsentation og forsøger at afsløre de lag, der udgør billedet.

I mit seneste arbejde er emnet den fotografiske praksis, som udforskes gennem transformationen af selve billedet og dets perception under forskellige visningsforhold.

Fakta

CPH AIR-resident
Juni 2012

Links

vesnapavlovic.com

cphair.dk