Travel

Mens den danske debat afspejler en stigende frygt for "det fremmede", præsenterer kurator Mette Kit Jensen en videoudstilling med Karen Michelsen Castañón (PE/CA/DE), Rabea Eipperle (DE) og Kimberly Horton (US/DE). Yngre, kvindelige kunstnere, som alle arbejder med det nationale og forestillingen om identitet. Flere af dem har gennem mange år boet i et fremmed land og har på denne måde gennemlevet daglige udfordringer i form af kulturelle oversættelser.

På forskellige måder er disse erfaringer blevet en slags kunstnerisk drivkraft. Derfor finder vi i videoinstallationerne en refleksion over herkomst og tilhørsforhold i en større sammenhæng.

Karen Michelsen Castañón

Videoessayet "Cloak" forsøger at afdække, hvordan den økonomiske struktur i et samfund er med til at bestemme vores identitet. Værket bygger på den amerikanske økonomisk politik i Peru, Lima under 2. verdenskrig - sådan som Castañónas tyske bedstefar oplevede den.

Kimberly Horton

"Landslide" består af overlappende diasprojektioner, der viser et landskab i konstant bevægelse og forandring og kredser om længslen efter ”et andet sted”. Den evige søgen efter det perfekte landskab kommer i fokus. Senest har installationen været vist i Feld für Kunst i Hamburg.

Rabea Eipperle

Den humoristiske video "Dies Saturni" viser et samleje mellem mand og kvinde, hvor kvinden citerer udsnit af ”Fredag begynder livet” af Witold Rybczynski, mens kroppene følger tekstens rytmer. Til sidst inddrages beskueren, når kvinden henvender sine verbale tankerække til publikum.

Tellervo Kalleinen

”Planlæg en filmscene, som foregår i dit eget hjem og indskriv en rolle til en finsk kvinde.” Sådan skrev Tellervo Kalleinen i en annonce, som hun satte op på lygtepæle og opslagstavler i Hamburg, Tallinn, Seydisjfjördur, St. Petersburg og Los Angeles. Resultatet blev 61 scener, som til sammen danner videoværket ”In the middle of a movie”.

Filmen blev vist til ferniseringen.

Karen Michelsen Castañón, Rabea Eipperle og Kimberly Horton har alle studeret på Hochschule für Bildende Künste i Hamburg. En skole, som er kendt for sit internationale miljø.

Til ferniseringen præsenterede kurator Mette Kit Jensen publikationen "Ich Vermisse".

Fakta

Udstillingen "Travel" blev vist 14.-28. januar 2006 i Showroom på FABRIKKEN.