Mikkel Niemann: Byophobninger

Mikkel Niemanns installation "Byophobninger" tager udgangspunkt i området omkring FABRIKKEN. Et område, der muligvis er opdelt efter modernistiske principper om funktionsbetingede indhegninger, men samtidig er et anarkistisk sammensurium af forskellige arkitektoniske ideer. På den ene side boligblokke fra 60’ernes Urbanplanen. På den anden side det historicistiske Sundholm Hospital og boligkarreer fra århundredeskiftet. Og ikke langt derfra Ørestaden, der vidner om nutidens boligboom og den blanding af vision og pragmatisme, som de seneste år har skabt et nyt København.

Som en by i miniature med bygningskroppe og et forgrenet vejnet er Niemanns installation spændt ud i luften. Som det fatamorgana, den arkitektoniske vision egentlig er. Samtidig står den storstilede vision i kontrast til til de individuelle erfaringsrum,vi finder i de enkeltes hjem.

Men installationen er også en videreudvikling af et billedkunstnerisk arbejde, der i stigende grad har ladet det maleriske tage tredimensionel form. Installationens dele er bygget op af bemalet afdækningspap, som skaber fornemmelsen af malerier, der rejser sig til fysisk form. I farven såvel som i den ujævne overflade står installationens bygningskroppe i stærk kontrast til de snorlige arkitektoniske visioner, som installationen i sin helhed tematiserer.

Mikkel Niemann har kontinuerlig været optaget af forholdet mellem arkitektur og menneske; spørgsmålet om hvordan vi er forbundet på synlig og usynlig vis inden for den kompleksitet, som byen udgør. Tidligere er han dykket ned i arkitekturen for at blotte de konkrete forbindelser mellem en discountbutik og herskabslejligheden ovenfor eller rørsystemernes iboende net i bygningskroppens indre og dermed imellem de individer, der lever i bygningen. Med installationen "Byophobninger" træder Niemann et skridt tilbage for at indtage et større perspektiv på det arkitektoniske miljø og leve den ud i et passende stort format.

Mikkel Niemann (f. 1971) er uddannet arkitekt, men har siden 2002 fokuseret på billedkunsten. Han har udstillet på Esbjerg Kunstmuseum, Kabine, LARM Galleri, Møstingshus, Galleri Weinberger m.fl.

Fakta

Udstillingen "Byophobninger" blev vist 27. februar - 21. marts 2009 på FABRIKKEN.

Links

mikkelniemann.dk