Ian Ingram

Den amerikanske kunstner Ian Ingram gæster CPH AIR fra medio november til februar. Ingram konstruerer robotter, der blandt andet er baseret på dyr og deres adfærd. Robotterne er ofte tænkt sådan, at de skal kunne interagere og leve sammen med vilde dyr i naturen. Ingram beskriver selv sin praksis som humoristisk og legende, men forklædt i seriøsitet.

Under Ingrams ophold i København vil han producere en stedsspecifik robotskulptur, der vil forsøge at kommunikere med en ikke-menneskelig dyrerace, som har gjort Københavnsområdet til sit hjem. Projektet realiseres i samarbejde med ROCA-gruppen (the Robot Culture and Aesthetics Project) fra Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet, og naturvejleder Jes Aagaard (Natur Center Amager).

I løbet af sit residency vil Ian Ingram assistere ROCA i forbindelse med en workshop om robot-æstetik, afholde åbent atelier på FABRIKKEN for Kunst og Design og give en offentlig artist talk. Residency-opholdet kulminerer med en udstilling delt mellem det udvalgte dyrs habitat og Nikolaj Kunsthal.

Ian Ingram: Danger, Squirrel Nutkin!, 2009

Artist statement

"Jeg undersøger forskellige niveauer af kommunikation og forståelse i og imellem ikke-menneskelige dyr og menneskelige observatører. Enhver dyreart, inklusiv mennesket, oplever verden forskelligt som følge af dets fysiske karakteristika, dets sanser, dets tilpasningsevne og grundet dets generelle sammensætning. Dette erfaringsmæssige hele er blevet kaldt det enkelte dyrs Umwelt.

En del af denne Umwelt udgøres af en sensitivitet over for bestemte signaler, der giver mening for dyret, og som ofte kommer fra andre artsfæller. Således er myrer tilpasset andre myrers kemiske spor. Sangfugle lytter efter deres rivalers sang. Mennesker høster stor viden om andre menneskers sindstilstande ved at aflæse deres ansigtsudtryk. Verden er en kakofoni af signaler; de fleste usynlige for os. Alligevel er en del af den menneskelige Umwelt netop tilførslen af ekstra betydning og narrativ, især antropomorft narrativ, som knytter sig til andre dyrs aktiviteter, som vi rent faktisk opfatter.

På det seneste har jeg arbejdet på at skabe rod i Umwelten hos både mennesker og ikke-menneskelige arter ved at skabe robotsystemer som – i skala, form, adfærd og gestik – producerer signaler, der betyder noget for de ikke-menneskelige arter, men ofte i en legende menneskeagtig narrativ kontekst.
 
Robotterne bruger computer-syn eller lydsignal-behandling til at lokalisere de signaler, der kommer fra målgruppe-arterne og vil så forsøge at respondere ved hjælp af lignende gestiske og lydlige signaler. Robotterne prøver dermed at kommunikere med dyrene og, for så vidt, at muliggøre et menneskeligt fællesskab med disse dyr på en måde som vores egne kroppe og Umwelter ikke tillader."

Fakta

CPH AIR residency
Nov. 2014 - Feb. 2015

Ian Ingram er inviteret af ROCA (the Robot Culture and Aesthetics Project) på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet.

Han udstiller internationalt, og hans værker er bl.a. blevet vist på Andy Warhol Museet i Pittsburgh, på Art Chicago og på Yada Gallery i Nagoya, Japan. Hans skulpturer findes i samlinger som Carnegie Science Center og the Children’s Museum i Pittsburgh.

Ingram har en MS fra Massachusetts Institute of Technology samt en MFA fra Carnegie Mellon University.

Links

Ian Ingrams portefølje

Relaterede emner

Programmer

Residencies er arbejdsophold for internationale kunstnere, der giver mulighed for netværksdannelse og udvikling af d... Læs mere.

Henrik Menné

"Mange af mine skulpturer er maskiner, instrumenter eller apparater, som er i gang med et materialeeksperiment. De er... Læs mere.

French & Mottershead

ARTIST IN RESIDENCE // I august og september er Cph Air kunstnere den londonbaserede kunstnerduo French & Mottershead... Læs mere.