FABRIKKEN Afd. AC: #13 Lise Nørholm “Må min aske blive spredt i Amager Centret”
Amager Centret er billedkunstner Lise Nørholms indkøbscenter, og året ud kan man opleve hendes hyldest til stedet. Lysværket, der er en del af udstillingsplatformen FABRIKKEN Afd. AC, indvies officielt onsdag den 4. september kl. 17-19.
AmagerCentrets slogan ”Vi er Amager og dit lokale shoppingcenter” har altid ræsonneret i Lise Nørholm. Derfor har hun arbejdet aktivt med Centret, dets kultstatus og sin egen nære tilknytning til centret med dette stedspecifikke bidrag til FABRIKKEN Afd. AC.
Mellem butiksfacader, info-skærme og tilbudsskilte ruller en tekst ganske roligt på et lysskilt i Høje Gågade, et sted mellem Føtex og Elgiganten. ”må min aske blive spredt i Amager Centret” står der hvidt på grønt. Værket er monteret i samme såkaldte ”galge” som centrets egen skiltning.
Lise Nørholm har skabt et lysværk til Amager Centret, der på fineste vis blander sig med rummets skilteskov og imiterer de velkendte ”EXIT” skilte. Budskabet kan læses både som et spørgsmål og som et ønske. Måske opdager man skiltet som gæst i centret og undre sig over værkets betydning.
I centrets hyper-kommercielle kontekst bliver kunstværket et lysende memento mori – en diskret påmindelse om, at livet ikke er evigt og at alt det vi ejer, ikke kan tages med i graven.
Det er Nørholms ambition at lade sit eftermæle stå diskret, men invasivt og mere eller mindre nyttigt blandt folk, der færdes i og omgives af kunstens på mange måder diametrale modsætning.
Hvordan adskiller Nørholms kunstneriske eftermæle sig det, hendes aske i så fald måtte lade sig omgive af på et sted som Amager Centret? I tråd med resten af Nørholms kunst, der anvender ord og bogstaver som billeder i forskellige formater, vil værket kunne opleves som en form for indskudt sætning uden begyndelse eller afslutning, der inviterer centergæsterne til at reflektere over stort og småt.
I Amager Centret hænger man ud, forbruger eller fordriver tiden. Lise Nørholm vil hænge ud i al evighed.
Værket indvies onsdag den 4. september 2024 kl. 17-19 ved hvileområdet i Høje Gågade, hvor kunstneren og FABRIKKEN for Kunst og Design byder på et lille glas, som en hyldest til hyldesten. Alle er velkomne.
Invielse: Må min aske blive spredt i Amager Centret
Onsdag den 4. september
Kl. 17 – 19
Hvileområdet i Høje Gågade mellem Synoptik og Elgiganten
Amager Centret, Reberbanegade 3, 2300 København S
Om Lise Nørholm
Lise Nørholms (f. 1961) motiver tager udgangspunkt i typografien, ornamentet, den grafiske figuration og fragmenterede udsagn fra det offentlige rum. Ord er hendes grundstof, og hun samler særligt på dem, der rammer en tone af eksistentielle overvejelser omkring kunst og dét at beskæftige sig med kunst. Nørholm arbejder ofte stedsspecifikt, hvor hun forholder sig konkret til stedets æstetik og funktion.
Læs mere om Lise Nørholms praksis her: https://lisenoerholm.dk/
Lise Nørholms bidrag til FABRIKKEN Afd. AC er støttet af Ny Carlsbergfondet og Statens Kunstfonds projektstøtteudvalg for Billedkunst.
Om FABRIKKEN Afd. AC
FABRIKKEN Afd. AC er en udstillingsplatform, der gør samtidskunsten til en del af indkøbsturen i Amager Centret. I 2020 skabte FABRIKKEN for Kunst og Design platformen, der er flydende og låner butikker, vægge og mellemrum til udstillinger og værkvisninger frem til og med 2024.
Værket af Lise Nørholm er det 13. og foreløbigt sidste bidrag til udstillingsplatformen, der tidligere har vist værker, performances og installationer af et stærkt felt af danske samtidskunstnere: Henrik Plenge Jakobsen, Søren Hüttel, Esben Weile Kjær, Michelle Eistrup, Siska Katrine Jørgensen, Camilla Berner, Molly Haslund, HuskMitNavn, Luna Scales, Rasmus Myrup, Theis Wendt og Lilibeth Cuenca Rasmussen. Til kunstoplevelsen knyttes kreativ formidling målrettet børnefamilier i forbindelse med efterårsferien. Læs mere om FABRIKKEN Afd. AC her.
Platformen er initieret af FABRIKKEN for Kunst og Design og realiseres i samarbejde med Amager Centret. Projektet er i 2024 støttet af Amager Øst Lokaludvalg, Amager Vest Lokaludvalg, 15. Juni Fonden, Statens Kunstfond, Spar Nord Fonden og Beckett Fonden.