Artist Talk: benandsebastian
benandsebastian, ‘Tavse Parter’ (‘Silent Parties’), 2021. Retten i Aarhus / Court of Aarhus. Foto / Photo David Stjernholm.
Onsdag den 15. december kl. 17.00 inviterer FABRIKKEN Open til artist talk med kunstnerduoen benandsebastian, der er en del af FABRIKKENs World Wide Air residentprogram. Kunstnerduoen benandsebastian fortæller om deres kunstværk ‘Tavse Parter’ til Retten i Aarhus og om processen med at lave en ledsagende bog, en technokoncert og et lydværk.
’Tavse Parter’ er et permanent kunstværk af kunstnerduoen benandsebastian, der består af Ben Clement og Sebastian de la Cour. Værket om dyre- og robot-retssager er integreret i den store, centrale læsesal i Aarhus’ tidligere stadsbibliotek, Hack Kampmanns fredede bygning ’Smykkeskrinet’, som Bygningsstyrelsen har erhvervet og renoveret, og som fremover skal huse Retten i Aarhus.
’Tavse Parter’ kredser omkring otte historiske retssager, der involverer dyr eller robotter. Sagerne spænder fra en sag fra det 15. århundrede, hvor en hane blev stillet for retten, fordi den havde lagt et æg, til en nutidig tvist angående, hvorvidt legemsstore, syngende og dansende robotter på en amerikansk restaurantkæde kunne betragtes som optrædende kunstnere.
Kunstprojektet består af 54 negative trærelieffer, der er som ”hulet ud af” den eksisterende arkitekturs tidligere reolsystemer, hvor de udskårne figurer repræsenterer ikke-menneskelige aktører i faktiske historiske retssager. Relieffernes dyre- og robotmotiver bygger videre på den allerede eksisterende industrielt-organiske symbolik, der findes overalt i bygningens skønvirke-arkitektur, hvor edderkopper holder kabler i deres spind, og sølvsmede bærer lysekronernes fatninger.
benandsebastian har som en del af projektet, samarbejdet med 17 forskellige fagfolk, der spænder fra en kurator på Serpentine Gallery i London, over en ekspert i kunstig intelligens på Alan Turing Institute i London, til formanden for Dyreetisk Råd i Danmark. Forskerne beskriver og diskuterer de otte retssager i forhold til nutidige retsfilosofiske spørgsmål, og deres tekster er blevet integreret, som en permanent del af kunstværket, i de specialdesignede montrer, som også oprindeligt indgik i bygningens interiør.
‘Tavse Parter’ stiller spørgsmål ved, hvordan ikke-menneskelige væsner såsom dyr og robotter, både historisk set har været og også i fremtiden vil blive aktører i retssager. Disse sager rummer flertydige dilemmaer i forhold til strafværdighed og ansvar. Værket bidrager bl.a. til at belyse, hvordan dyr tidligere er blevet personificeret ’som menneskelige’ i henhold til loven, men også hvordan den aktuelle debat om hvordan opdagelser inden for biologi, neurovidenskab og kybernetik sår yderligere tvivl om begrebet om den enestående frie menneskelige vilje.
‘Tavse Parter’ er udført af benandsebastian med bidrag af:
Adam Bencard (Medicinsk Museion)
Lasse Blond (UC Berkeley)
James Bridle, (Forfatter af ‘New Dark Age’)
Ryan Calo (University of Washington)
Raffael Fasel (Cambridge Centre for Animal Rights Law)
Louis de Gouyon Matignon (Toucan Space)
Lulu Anne Hansen (HEX Museum of Witch Hunt)
Bengt Holst (Dyreetisk Råd)
Michael Listner (Space Law and Solutions)
Yoriko Otomo (SOAS)
Lucia Pietrouisti (Serpentine Galleries)
Laurie Shannon (Northwestern University)
Jessica Sorenson (Syddansk Universitet)
Mette Svendsen (Københavns Universitet)
Karina Vold (Alan Turing Institute)
Kumar Yogeeswaran (University of Canterbury)
Eyal Weizman (Forensic Architecture)
Lydværket er udviklet i samarbejde med komponisten Sage Charles Deeping (Sternum).
Kunstnerduoen benandsebastian, som udgøres af Ben Clement (f. 1981) og Sebastian de la Cour (f. 1980), skaber værker, der befinder sig i krydsfeltet mellem jura, arkitektur og kunst. De arbejder med at udforske tvivl igennem tekster, materielle genstande og installatoriske greb. benandsebastian har udstillet på bl.a. Trapholt og Den Frie. Kunstnerduoen har modtaget flere præmieringer fra bl.a. Statens Kunstfond, og deres værker er repræsenteret i samlinger som 21st Century Museum of Contemporary Art, Kanazawa i Japan.
Læs mere om benandsebastian her.
World Wide Air (WWA) er et residentprogram for etablerede kunstnere og kuratorer verden over. Programmet har til formål at sikre kulturel udveksling og styrke vidensdeling mellem professionelle aktører på den danske og internationale kunstscene, samt et dansk publikum. WWA byder kunstnere og kuratorer velkommen i en varighed på 3 måneder.
WWA er støttet af Københavns Kommune, Statens Kunstfond, Det Obelske Familiefond og Beckett Fonden.
FABRIKKEN Open er støttet af Ny Carlsbergfondet.